Czosnek jak nad Balatonem

Węgrzy nie żałują czosnku w swojej aromatycznej kuchni. Podobnie Polacy – uwielbiamy czosnek dodawać do wszystkiego. Wystarczy zadzwonić do dowolnej pizzerii i zapytać, jaki sos polecają do pizzy – odpowiedź będzie jedna: czosnkowy.

Czosnek możemy używać świeży lub suszony, mielony. Oba mają swoje mocne strony i wyostrzają smak potraw. Do czego wiec dodajemy czosnek? Marynaty mięsne nie obejdą się bez tego pysznego warzywa, podobnie ryby.

www.konfraternia.com.pl

Czosnek ląduje w zupach, potrawkach mięsnych, sałatkach, sosach. Szczególnie dobrze smakuje w pieczywie – smaczna i szybka przekąska. Czosnek oprócz walorów smakowych ma szereg innych właściwości.

Wykazuje bardzo korzystne działanie dla naszego zdrowia. Zawarte w nim substancje wpływają na odporność organizmu, dzięki czemu mniej chorujemy. Jeden ząbek czosnku dodawany do jedzenia każdego dnia pozwoli uchronić nam się przed sezonowymi infekcjami.

Jedno co odrzuca nas nieraz przed użyciem tego pysznego dodatku to zapach, jaki zostaje po nim w ustach. Jest na to szybka rada – wystarczy zaopatrzyć się w liście mięty lub pietruszki. Żucie ich skutecznie neutralizuje zapach czosnku.

https://www.dagrasso.pl/gdynia-centrum papierowe pudełka na jedzenie