Pierogi – światowy hit!

Dlaczego pierogi są uwielbiane na całym świecie? Tego nie wiem, choć zastanawia pewnie wielu. W różnych zakątkach globu można znaleźć polskie restauracje serwujące „zalepiaki”, bo tak właśnie żartobliwie określane są pierogi. Jest to stosunkowo tanie danie, dlatego często gościło na polskich stolach – szczególnie w trudnych czasach. Sycące potrawy mączne szybko rozprawiały się z głodem i dawały poczucie sytości na długo. Jednak pierogi to nie tylko danie goszczące w tanich barach mlecznych – serwują je najlepsze restauracje! Jak to możliwe, ulepienie pierogów sprawia nieraz tyle kłopotów, że lepiej pójść do sklepu i kupić gotowy wyrób niż przygotować je samemu? Cały sekret dobrych pierogów tkwi w cieście.

www.juliada.pl

Dokładnie przesiana mąka jest mieszana z letnią wodą, czasem mlekiem –gotowe ciasto musi być elastyczne i cienkie. I spójne z farszem. Pierogi ruskie są najczęściej i najchętniej jedzone w kraju i za granicą. Ale wariantów pierogów mamy mnóstwo – są mięsne, z kapustą, szpinakiem i bardzo popularne owocowe. Pierogi są łatwe do zrobienia… tylko pochłaniają bardzo dużo czasu.

wdmuchiwanie wełny