Pszenica durum kontra mąka zwykła

Idealny makaron rodem z Włoch nie może być wyprodukowany z jakiejkolwiek mąki. Sekretem jego smaku oraz konsystencji jest mąka uzyskana z pszenicy durum. To specjalna odmiana zboża, z której wytwarza się najlepszą na świecie mąkę makaronową.

Pasta uzyskana w ten sposób jest zawsze idealna, trudno ją rozgotować. Ma też charakterystyczną lekko pomarańczową barwę, która rozjaśnia się po ugotowaniu do delikatnego écru. Częstą praktyką producentów tańszych makaronów jest zastępowanie mąki durum zwykłą mąką pszenną – tą samą, którą kupujemy do pieczenia babek lub biszkoptów.

Po pierwsze nie jest ona tak zdrowa, ponieważ zawiera sporo cukrów prostych z pszenicy. Po drugie makarony z takiej mąki łatwo rozgotować, co skutkuje efektem „kluchy”. Kompromisem jest łączenie obu rodzajów mąki, jednak najlepiej kupować makarony durum, które dają pewność udanego posiłku.

Tak właśnie czynią Włosi i doskonale na tym wychodzą. Czasami w sklepach można kupić również makarony miękkie – wykonane z mąki durum oraz świeżych jaj. Nadają się zarówno do jedzenia z sosami, jak też jako dodatek do zup.

www.plywalniakapry.pruszkow.pl