Spaghetti bolognese – klasyk

To chyba najbardziej znany włoski sos do makaronu i zarazem taki, który smakuje niemal każdemu i jest bardzo sycący. Bolońskie spaghetti ma swoją bogatą historię i należy do tych dań włoskiej kuchni, które na przestrzeni lat zyskały masowy charakter. To umasowienie ma swoje negatywne konsekwencje, ponieważ coraz trudniej zjeść bolognese, które jest oparte o oryginalny, tradycyjny przepis.

Dziś utarło się, że takim spaghetti jest każde, które w sosie ma mielone mięso i pomidory, podczas gdy receptura wygląda nieco inaczej. Mało kto wie, że w prawdziwym bolońskim powinna znaleźć się starta marchewka, boczek i czerwone wino. Mięso użyte w przygotowaniu powinno być wyłącznie wołowe, a nie wieprzowe, jak się zazwyczaj dzieje.

www.wordsinvaders.pl

Optymalnie byłoby, gdyby zostało zmielone z solidnego kawałka wołowiny dobrej jakości tuż przed podsmażeniem na oliwie z oliwek, z dodatkiem cebuli, marchewki i czosnku. Do podlania sosu warto sięgnąć po czerwone, wytrawne wino – najlepiej włoskie. Bardzo często w domowych warunkach sos boloński przyrządza się na bazie gotowego fiksu, który niewiele ma wspólnego z pierwowzorem.

www.eugeniuszmalkowski.pl