Wieprzowina w wielu odsłonach

Mięso wieprzowe jest najczęściej wykorzystywanym mięsem w kuchni polskiej. Choć sięga się często po drób oraz kaczkę, to po wołowinę oraz dziczyznę już zdecydowania mniej. Zapraszamy do odwiedzania restauracji, gdzie podają dania kuchni polskiej warszawa.

www.wiezirodzinne.pl

Wieprzowina dostępna jest w każdym sklepie mięsnym i jest względnie tania, w porównaniu na przykład do wołowiny. A możliwości wykorzystania jej mamy mnóstwo – i z tej możliwości korzystamy.

Wieprzowina nadaje się do przygotowania pysznych pieczeni, na bazie których powstaje aromatyczny sos. Usmażymy z niej tradycyjne kotlety schabowe.

Z karczku robimy steki na grilla lub kotlety mielone. Mięso wieprzowe nadaje się do przygotowania polskiego gyrosu oraz śląskich rolad.

Wieprzowina jest też podstawą największej ilości kiełbas dostępnych na rynku – robi się z niej znaną śląską, a także grillową oraz jest jednym ze składników kiełbasy myśliwskiej. Robi się z niej także wyśmienite szynki oraz kiełbasy szynkowe.

Mięso wieprzowe można wykorzystać naprawdę w niemal każdej potrawie, a odpowiednio doprawione smakuje naprawdę doskonale.

https://modo24.pl/regaly-do-biura