Makaron – włoski przysmak

Nie sposób mówić o włoskim jedzeniu i pominąć wątek makaronu. Makaronów jest na Półwyspie Apenińskim masa. Różne rodzaje i kształty i co za tym idzie dostosowane do nich rodzaje potraw i sosów. Włoska miłość do makaronu wynika z tego, że łączy on w sobie dwie cechy, które niekoniecznie muszą iść w parze – prostotę przygotowania oraz bogactwo możliwości. Warto pamiętać aby nie cieszyć nietylko żołądek, ale również i oko – talerz do makaronu będzie do tego idealny.
Makaron sam w sobie nie ma wyrazistego smaku. Dopiero zastosowane dodatki czynią go wyjątkowym. Możliwości w zakresie tych dodatków jest multum. Praktycznie każdy włoski region, a nawet poszczególne miasta posiadają swoje lokalne pomysły na dania z makaronem w głównej roli.
Czasami ten sam typ makaronu ma przypisanych kilkanaście różnych sosów, z którymi może być serwowany. Dobrze ugotowany makaron nie może być zbyt miękki. Doskonale znamy określenie al dente (na ząb), które oznacza, że makarony muszą być lekko twardawe. Ponadto W łosi tradycyjnie nie płuczą ich wodą po ugotowaniu, by zachować na nich skrobię – dzięki temu sos dobrze oblepia kluski.
Przeczytaj również: Bogactwo lasu na talerzu
Przeczytaj również: Czosnek jak nad Balatonem
Przeczytaj również: Gotowanie na parze – zdrowe posiłki