Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Domowe przetwory
W okresie letnio-jesiennym w sklepach znajdziemy warzywa i owoce po bardzo atrakcyjnych cenach. Jeśli mieszkamy na wsi albo mamy działkę, to nawet nie musimy ich kupować, bo możemy je wyhodować w swoim ogrodzie. Warto postarać się również o to, żeby przygotować domowe przetwory. Jeśli w naszym ogr

Gotuj samodzielnie
W dzisiejszych czasach wielu z nas nie ma czasu na to, żeby samodzielnie przygotowywać sobie posiłki. Zdaje się jednak, że warto właśnie w ten sposób postępować – powinno zyskać na tym i nasze zdrowie, i nasz portfel. Wiadomo, że kiedy gotujemy samodzielnie, to jesteśmy w stanie sporo na tym zaoszc

Kuchenka mikrofalowa z funkcją pary
Tak popularne dzisiaj urządzenie, jakim jest kuchenka mikrofalowa stanowi doskonałe udogodnienie w kuchni. Znaczne przyspieszenie podgrzewania posiłków, to nie jedyna jej funkcja. Wiele współczesnych urządzeń posiada całą listę dodatkowych funkcji, które mają jeszcze bardziej ulepszyć życie. W zal

Ogród wczoraj i dziś
Chociaż dawniej na wsiach ludzie częściej uprawiali ogrody warzywne, to teraz też dość często możemy się spotkać z tym zjawiskiem. Zdaje się jednak, że zmieniła się nieco motywacja do pielenia grządek i hodowania roślin. Dawniej ludzie uprawiali ogród głównie ze względów ekonomicznych. Na wsiach mi

Produkuj ekologiczną żywność!
W dzisiejszych czasach wiele osób mieszkających na wsi stara się zarobić poprzez produkowanie ekologicznej żywności. Z pewnością, jest na nią spory popyt. Istnieją również możliwości pozyskania na taki cel sporych środków finansowych, które pochodzą głównie z Unii Europejskiej. Oczywiście, pozyska

Rodzinny ogródek
Dawniej praktycznie wszyscy, którzy mieszkali na wsi, mieli przynajmniej niewielkie ogródki warzywne. Dzięki temu mieli oni stały dostęp do zdrowych i smacznych składników diety. W sezonie jedli świeże warzywa, a na zimę przygotowywali przetwory. Obecnie sytuacja nieco się zmieniła, a tradycja

Tanio i zdrowo
Niektórym osobom wydaje się, że zdrowa dieta jest kosztowna. Kiedy jednak dokładnie przeanalizujemy ten aspekt, to może dojść do zupełnie innych wniosków. Owszem, żywność sygnowana jako ekologiczna często jest dużo droższa od normalnej. Nie oznacza to jednak, że zwykłe produkty zdrowe nie są. Ceny

Specjały najlepsze na miejscu?
Możemy wiele zrobić sami na miejscu. I z całą pewnością masa włoskich i greckich dań jakie powstają poza swoimi ojczyznami smakuje wybornie i niewiele odbiega od oryginałów. Jednak prawdą jest, że aby najlepiej poznać narodowe kuchnie warto spróbować ich na miejscu. Tak właśnie czynią turyści, któr

Warzywa i owoce
Wśród naukowców i dietetyków od lat toczą się spory na temat tego, które składniki pokarmowe są tak naprawdę zdrowe. Oczywiście, są takie grupy artykułów spożywczych, które powszechnie uznaje się za pożywne. Do tej kategorii, z pewnością, zaliczyć można warzywa i owoce. Najzdrowsze zdają się być w

Wkładka do garnka do gotowania na parze
Jeżeli chcielibyśmy spróbować potraw gotowanych na parze samodzielnie, nie ma potrzeby od razu kupowania całego zestawu. Wspomniane użycie zwykłego garnka jest doskonałym rozwiązaniem. Jednak, jeżeli obawiamy się, że miska oraz talerz to nie najlepszy sposób, można pójść o krok dalej. Równie cieka

Gotowanie na parze – zdrowe posiłki
Nie ulega wątpliwości, że coraz częściej staramy się zadbać o swoją sylwetkę. Głównym punktem, każdej walki z niechcianymi kilogramami jest odpowiednia dieta. Jednak nie tylko w takim przypadku, warto zadbać o to, co znajdzie się na talerzu. Najzdrowszą formą gotowania jest oczywiście przygotowani

Wieprzowina w wielu odsłonach
Mięso wieprzowe jest najczęściej wykorzystywanym mięsem w kuchni polskiej. Choć sięga się często po drób oraz kaczkę, to po wołowinę oraz dziczyznę już zdecydowania mniej. Zapraszamy do odwiedzania restauracji, gdzie podają dania kuchni polskiej warszawa. Wieprzowina dostępna jest w każdym skle

Drzewka owocowe koło domu
Obecnie wielu ludzi ucieka z miast na wieś, żeby tam znaleźć spokój i ciszę. Kiedy my również zdecydujemy się na taki krok, to pomyślmy o tym, żeby odpowiednio zagospodarować przydomową przestrzeń. Aż prosi się o to, żeby posadzić tam rośliny, które będą nie tylko poprawiały estetykę miejsca, ale r

Oryginale i smakowite pomysły na dania na parze
Przygotowanie posiłków na parze okazuje się być bardzo ciekawym doświadczeniem. Pozwala na uzyskanie nie tylko ciekawych smaków, ale także niepowtarzalnych zestawień. Nie ulega wątpliwości, że takie przygotowanie posiłków może być prawdziwą ucztą. Tutaj nie ma żadnych ograniczeń, poza czasem gotowa

Wino? Wolę piwo
Będąc w krajach śródziemnomorskich z pewnością spotkaliście się ze zwyczajem picia wina do niemal każdego posiłku, a już obowiązkowo w porze lunchu lub kolacji. Zauważyliście też pewnie, że osoby, które piją wino, po skończonym posiłku wsiadają do samochodu i wracają nim do pracy lub do domu. Jak t

Czosnek jak nad Balatonem
Węgrzy nie żałują czosnku w swojej aromatycznej kuchni. Podobnie Polacy – uwielbiamy czosnek dodawać do wszystkiego. Wystarczy zadzwonić do dowolnej pizzerii i zapytać, jaki sos polecają do pizzy – odpowiedź będzie jedna: czosnkowy. Czosnek możemy używać świeży lub suszony, mielony. Oba mają swoje

Pierogi - światowy hit!
Dlaczego pierogi są uwielbiane na całym świecie? Tego nie wiem, choć zastanawia pewnie wielu. W różnych zakątkach globu można znaleźć polskie restauracje serwujące „zalepiaki”, bo tak właśnie żartobliwie określane są pierogi. Jest to stosunkowo tanie danie, dlatego często gościło na polskich stolac

Bogactwo lasu na talerzu
W kuchni wykorzystujemy nie tylko to co wyrośnie nam w ogródku lub co kupimy w sklepie. W kuchni wykorzystuje także to, co znajdziemy w lesie. I nie mówimy tutaj o leśnej zwierzynie, ale zupełnie innym bogactwie lasu. Bo las ma nam bardzo dużo do zaoferowania – wystarczy wstać wcześnie rano, zaopat

Mięso z parowaru
Kaczka z warzywami, żeberka w sosie własnym, czy nawet gołąbki z ryżem to naprawdę propozycje dań wykonanych w parowarze. Nie ma potrzeby stosowania tłuszczu, żadnych smalców, masła, czy oleju do smażenia. Bowiem na parze można przyrządzić każdą potrawę z mięsa. Niezależnie od rodzaju mięsa, jego

Niezdrowe napoje
W dzisiejszych czasach wiele mówi się o szkodliwości używek, które są w naszym kraju legalne i bardzo popularne. Oczywiście, trudno nie zgodzić się z tym, że papierosy i alkohol w dużych ilościach mogą dość poważnie nam zaszkodzić, jednak warto byłoby również zwrócić uwagę na to, jak szkodzą nam pr

Spaghetti bolognese – klasyk
To chyba najbardziej znany włoski sos do makaronu i zarazem taki, który smakuje niemal każdemu i jest bardzo sycący. Bolońskie spaghetti ma swoją bogatą historię i należy do tych dań włoskiej kuchni, które na przestrzeni lat zyskały masowy charakter. To umasowienie ma swoje negatywne konsekwencje,