Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Greckie antipasti – idealne na przystawkę
Gastronomia, artykuły spożywcze

Greckie antipasti – idealne na przystawkę

Jednym ze znaków rozpoznawczych kuchni greckiej jest antipasti, czyli lekka zimna przekąska, serwowana zazwyczaj przed obiadem dla zaostrzenia apetytu. Trzeba nadmienić, że antipasti nie jest wyłącznie domeną Greków. Praktycznie całe europejskie południe, począwszy od Węgrów, ma w zwyczaju serwowan

Rodzinny ogródek
Gastronomia, artykuły spożywcze

Rodzinny ogródek

Dawniej praktycznie wszyscy, którzy mieszkali na wsi, mieli przynajmniej niewielkie ogródki warzywne. Dzięki temu mieli oni stały dostęp do zdrowych i smacznych składników diety. W sezonie jedli świeże warzywa, a na zimę przygotowywali przetwory. Obecnie sytuacja nieco się zmieniła, a tradycja

Produkuj ekologiczną żywność!
Gastronomia, artykuły spożywcze

Produkuj ekologiczną żywność!

W dzisiejszych czasach wiele osób mieszkających na wsi stara się zarobić poprzez produkowanie ekologicznej żywności. Z pewnością, jest na nią spory popyt. Istnieją również możliwości pozyskania na taki cel sporych środków finansowych, które pochodzą głównie z Unii Europejskiej. Oczywiście, pozyska

Wkładka do garnka do gotowania na parze
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wkładka do garnka do gotowania na parze

Jeżeli chcielibyśmy spróbować potraw gotowanych na parze samodzielnie, nie ma potrzeby od razu kupowania całego zestawu. Wspomniane użycie zwykłego garnka jest doskonałym rozwiązaniem. Jednak, jeżeli obawiamy się, że miska oraz talerz to nie najlepszy sposób, można pójść o krok dalej. Równie cieka

Wieprzowina w wielu odsłonach
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wieprzowina w wielu odsłonach

Mięso wieprzowe jest najczęściej wykorzystywanym mięsem w kuchni polskiej. Choć sięga się często po drób oraz kaczkę, to po wołowinę oraz dziczyznę już zdecydowania mniej. Zapraszamy do odwiedzania restauracji, gdzie podają dania kuchni polskiej warszawa. Wieprzowina dostępna jest w każdym skle

Gotowanie na parze – zdrowe posiłki
Gastronomia, artykuły spożywcze

Gotowanie na parze – zdrowe posiłki

Nie ulega wątpliwości, że coraz częściej staramy się zadbać o swoją sylwetkę. Głównym punktem, każdej walki z niechcianymi kilogramami jest odpowiednia dieta. Jednak nie tylko w takim przypadku, warto zadbać o to, co znajdzie się na talerzu. Najzdrowszą formą gotowania jest oczywiście przygotowani

Wiem, co jem
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wiem, co jem

Musimy zdawać sobie sprawę z tego, że to, co jemy, ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Warto więc zawsze sprawdzać skład produktów żywieniowych oraz ich pochodzenie. Niestety, w dzisiejszych czasach producenci żywności często starają się nas wprowadzić w błąd. N

Kuchenka mikrofalowa z funkcją pary
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchenka mikrofalowa z funkcją pary

Tak popularne dzisiaj urządzenie, jakim jest kuchenka mikrofalowa stanowi doskonałe udogodnienie w kuchni. Znaczne przyspieszenie podgrzewania posiłków, to nie jedyna jej funkcja. Wiele współczesnych urządzeń posiada całą listę dodatkowych funkcji, które mają jeszcze bardziej ulepszyć życie. W zal

Gotuj samodzielnie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Gotuj samodzielnie

W dzisiejszych czasach wielu z nas nie ma czasu na to, żeby samodzielnie przygotowywać sobie posiłki. Zdaje się jednak, że warto właśnie w ten sposób postępować – powinno zyskać na tym i nasze zdrowie, i nasz portfel. Wiadomo, że kiedy gotujemy samodzielnie, to jesteśmy w stanie sporo na tym zaoszc

Domowe przetwory
Gastronomia, artykuły spożywcze

Domowe przetwory

W okresie letnio-jesiennym w sklepach znajdziemy warzywa i owoce po bardzo atrakcyjnych cenach. Jeśli mieszkamy na wsi albo mamy działkę, to nawet nie musimy ich kupować, bo możemy je wyhodować w swoim ogrodzie. Warto postarać się również o to, żeby przygotować domowe przetwory. Jeśli w naszym ogr

Specjały najlepsze na miejscu?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Specjały najlepsze na miejscu?

Możemy wiele zrobić sami na miejscu. I z całą pewnością masa włoskich i greckich dań jakie powstają poza swoimi ojczyznami smakuje wybornie i niewiele odbiega od oryginałów. Jednak prawdą jest, że aby najlepiej poznać narodowe kuchnie warto spróbować ich na miejscu. Tak właśnie czynią turyści, któr

Ogród wczoraj i dziś
Gastronomia, artykuły spożywcze

Ogród wczoraj i dziś

Chociaż dawniej na wsiach ludzie częściej uprawiali ogrody warzywne, to teraz też dość często możemy się spotkać z tym zjawiskiem. Zdaje się jednak, że zmieniła się nieco motywacja do pielenia grządek i hodowania roślin. Dawniej ludzie uprawiali ogród głównie ze względów ekonomicznych. Na wsiach mi